Tunnhårighet

Att drabbas av tunnhårighet är aldrig välkommet. Det kan ibland komma under ganska ung ålder vilket gör det ännu mindre välkommet. Redan i tjugoårsåldern kan man börja tappa hår. Men varför händer detta vissa och inte andra? Och kan man göra något åt det?

Utseende

Blir du tunnhårig kan det se olika ut. Vissa tappar hår högs upp på toppen av huvudet, medan vissa får se sitt hårfäste krypa uppåt i mitten av pannan eller längs kanterna ovanför tinningarna. Hur det drabbar är olika från person till person. Drabbas du på grund av ärftlighet är chansen stor att du blir tunnhårig på liknande platser där äldre generationer i din släkt varit tunnhåriga.

Anledningar

Man kan drabbas och bli tunnhårig av mängder av anledningar, men det finns några som sticker ut som de absolut vanligaste; ärftlighet, psykisk stress och vissa specifika sjukdomar. Drabbas du och blir tunnhårig på grund av sjukdom eller sjukdomsbehandling så som cellgifter vid cancerbehandling finns tyvärr inget att göra åt saken. Mer än att hoppas att framtiden skapar bättre behandlingsmetoder mot cancer. Har din far och farfar blivit tunnhåriga och du anar tendenser på att drabbas själv, så finns det metoder att förhindra detta på. Samma sak gäller om du lider av tunt hår på grund av psykisk stress. Mer om det senare.

Behandling

Hur du ska behandla din tunnhårighet beror på anledningen till varför du drabbats av det. Får du tunt hår av ärftliga anledningar så är behandling inte nödvändig. Det är ett naturligt steg i din kropps utveckling. Men självklart kan man tycka det är tråkigt utan hår på huvudet, speciellt om man är i tjugoårsåldern. Det finns behandlingar och receptfria läkemedel att använda sig av. De vanligaste fungerar som så att man fäster hårfibrer på hårstråna som gör att de blir tjockare och mer täckande. Skalpen som framkommit kommer då inte att synas lika bra, trots att man inte har fler hårstrån än tidigare. Effekten är relativt stor!

Man kan också använda sig av hårtransplantation. Detta kan kosta en del men ger en stor effekt där fler hårstrån sätts på den kala platsen på ditt huvud. Det ser därmed ut som ditt egna hår.

På sista tiden har en behandling som sägs stoppa håravfall och samtidigt sätta igång hårtillväxt igen kommit ut på marknaden. Man använder sig av laser för att stimulera hårsäckarna. Hur stor effekt detta har diskuteras fortfarande.

biothik-illustration-hårfibrer 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *