Dopning – Den mörka sidan av idrotten

Dopning är en del av idrotten som ofta inte pratas om utanför skandaler och fokuset är ofta på den olympiska nivån. Den senaste ryska skandalen där atleterna fortfarande är avstängda från många tävlingar har igen tänt några debatter. Dock är fokuset som vanligt på den högsta nivån och det diskuteras inte lika mycket hur dopningen ser ut för amatörer eller på ungdomsnivå.

Varför?

Varför idrottare dopar sig är en komplex fråga som har många nyanser men i grund och botten är det för att alla vill vinna. Det är viktigt att vi utbildar unga och är tydliga med de negativa konsekvenserna av dopning redan tidig ålder. Vi som har arbetat med ungdomar vet alla att hjärnan tar en lång tid att fullt utvecklas och det kan vara svårt för dem att förstå konsekvenserna av sina handlingar. Ungdomen är full av problem när barn försöker förstå vilka de är som personer och osäkerheten är stor. Det är under den perioden väldigt lätt att min påverkad att ta dåliga beslut.

Bekämpa dopningen

Vi måste diskutera och fördöma dopning på alla nivåer inom idrotten. Om idrottare uppfattar att många andra inom sporten dopar sig är det ett kort steg att göra detsamma för att ha en chans att tävla på en jämn nivå. Om vi vill ha en dopningsfri kultur inom idrotten måste vi därför driva ut dopningen på alla nivåer. Riksidrottsförbundet är Sveriges nationella antidopningsorganisation och vi rekommenderar alla aktiva idrottare att läsa på deras hemsida om vad ni individuellt kan göra för att bekämpa dopning inom era idrotter.

Vi vill alla se och uppskatta atleters prestationer med kunskapen om att de åstadkom det utan dopning och det enda sättet vi kan uppnå det är tillsammans!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *